Intellektuális képességzavar

Az intellektuális képességzavar önmagában, vagy más kórképek (például ADHD, pervazív fejlődési zavarok (PDD), autizmus spektrum zavar (ASD) stb.) velejárójaként is megjelenhet. Az érintett gyermekek kognitív (értelmi) működésükben, illetve adaptív (alkalmazkodó) magatartásukban különböző mértékben ugyan, de jelentősen elmaradnak kortársaiktól. A tünetek súlyossága változatos lehet, ahogyan az intellektuális képességzavarral rendelkező gyermekek képességprofilja is minden esetben teljesen egyedi.

Az alábbi tünetek közül több tünet egyidejű jelenléte ugyanakkor felvetheti az értelmi problémákban való érintettség lehetőségét:

  • nem tipikus mozgásfejlődés (kimaradó, jelentős késéssel megjelenő mozgásfejlődési fázisok)
  • megkésett beszédfejlődés, nyelvi nehézségek, szegényes szókincs
  • alacsony pszichés aktivációs szint, vagy éppen ellenkezőleg túlzott „elevenség”
  • a figyelmi funkciók zavara
  • gyenge munkamemória
  • logikai kapcsolatok, ok-okozati viszonyok meglátásának nehézsége
  • kortársakhoz képest kevésbé összetett, monoton játéktevékenységek
  • a téri- és idői fogalmak kialakulásának nehezítettsége

Jelentkezzen komplex vizsgálatra!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 145 5280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!

Az egyes genetikai szindrómákhoz társuló értelmi sérülések kezelése szintén fontos része tevékenységünknek. Az orvostudomány mai állása szerint közel 4000 különböző genetikai rendellenességet ismerünk. Ezek többsége előfordulási arányukat tekintve igen ritka, azonban vannak gyakrabban előforduló, többeket érintő eltérések is. Az életminőséget is befolyásoló tünetek tekintetében rendkívül nagy változatosság jellemzi ezeket a szindrómákat attól függően, hogy az emberre jellemző 23 pár kromoszóma közül melyik, hol, és hogyan sérült a fogantatás pillanatában vagy az öröklődés során. Klinikánkon elsősorban az értelmi és/vagy nyelvi elmaradással is járó genetikai szindrómákkal élő gyermekek fejlesztésével foglalkozunk a gyakoribb, ismertebb szindrómáktól kezdve (például Down szindróma, Williams szindróma, Rett szindróma) a kevésbé ismert, ritkább rendellenességekig (például Rubynstein-Tajbi szindróma, Smith Lemli Opitz szindróma, Sotos szindróma).

Jelentkezzen komplex vizsgálatra!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 145 5280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!