TOMATIS

A Tomatis hallgatásterápia hatékony módszer a központi idegrendszer plaszticitásának serkentésére. A terápia alkalmas a meglévő agyi kapcsolatok erősítésére és új kapcsolatok kialakítására is. A Tomatis terápia gyermekek és felnőttek esetében egyaránt hatékony, hiszen agyunk bármely életkorban képes strukturális változásokra!

Magyarországon kizárólag a GEM Kognitív Klinikán érhető el a a legfrissebb kutatási eredményekre alapozott digitális TOMATIS terápia! https://www.tomatis.com/en/find-certified-professional

Kiknek segíthet a Tomatis terápia?

  • a gyermek hallása ép, mégsem érti meg teljesen, amit mondanak neki
  • a gyermek impulzív, nehezen fókuszálja figyelmét, esetleg figyelemzavara van
  • problémát okoz önmagának érzékelése a térben, többször nekimegy tárgyaknak, belebotlik társaiba, egyensúlyzavar, koordinálatlan mozgás jellemzi
  • a gyermek szétszórt, gyenge a feladattudata és hamar kilép a tevékenységekből
  • jellemző valamelyik szenzoros kulcsterületen fellépő hiperérzékenység:
  • taktilis túlérzékenység: a különféle textíliákra, gumis, vagy krémes anyagokra való túlzott rekació;
  • auditív túlérzékenység: a gyermek hangos zajokra befogja a fülét, vagy épp ellenkezőleg a rezgést adó tárgyakat, a hangszórót tapogatja
  • orális túlérzékenység: a gyermek bizonyos ételeket kerül, állag alapján tesz különbséget közöttük (például ropogtatni való ételeket kedveli, pépes állagúakat kerüli)
  • nyelvi nehézségek, ill. megkésett beszédfejlődés esetén

Jelentkezzen komplex vizsgálatra!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 145 5280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!

Mi a TOMATIS módszer?

A TOMATIS módszer az agy hatékony stimulálásában segít és minimalizálja a figyelmi folyamatok szétesését. A hangok befogadásán és azok integrálásán keresztül dolgozik. A módszer elsősorban a fülön keresztül érkező hangok befogadásán alapszik.

A TOMATIS terápia abban segíti a gyermekeket, hogy jobban tudjanak figyelni, nem pedig abban, hogy jobban halljanak! A legtöbbször ugyanis a hallószerv teljesen épp, mégis úgy tűnik, mintha a gyermek nem értené, amit mondunk neki, vagy legalábbis nem minden esetben.

A hang nem más, mint rezgés. Amikor a levegőben terjed, légvezetésről beszélünk. A hang azonban még ennél is sokkal gyorsabban tud „utazni” a testben lévő csontok segítségével! Ezt csontvezetésnek nevezzük. A TOMATIS program során a zenét egy olyan speciális fejhallgató továbbítja, mely egyaránt biztosítja a lég- és csontvezetést is. Egy speciális beállítást alkalmazunk, így a hang elsőként a koponyacsonton keresztül terjed. Ennek eredményeképpen maga a hallószerv természetes módon, előre felkészíti magát a levegőből érkező hangok befogadására. Ez emelkedett figyelmi helyzetet eredményez az agyban. A hangok ezáltal kétszeres, két külön időpontban történő átvitelével tanítjuk meg az agyat arra, hogy helyesen elemezze a szenzoros hangüzeneteket.

A TOMATIS terápia főleg zenén alapuló módszer. A zenébe emberi hang is keverhető, leggyakrabban az édesanya hangját „adják hozzá” a meglévő hanganyaghoz. A TOMATIS terápiás foglalkozások során a zenét ellentétes hangszínbeli és erősségbeli váltások hirtelen közbeiktatásával hallja a résztvevő. Ezek a váltások teljesen kiszámíthatatlanok és rendkívüli módon meglepik az agyat! Ennek hatására a TOMATIS terápia során az agy természetes reakcióként nagyobb figyelemmel koncentrál. Ezeknek az ismétlődő és kiszámíthatatlan akusztikus kontrasztváltásoknak eredményeképpen az agy képessé válik a hangok még tisztább hallására. A TOMATIS terápia hatására emelkedik a teljes figyelmi funkció szintje!

A TOMATIS program tehát egy hatékony, neuroszenzoros auditív stimuláció, mely a lég- és csontvezetésen keresztül a központi idegrendszert ingerli. A TOMATIS terápia „megtanítja” az agyat a bejövő auditív ingerek helyes értelmezésére, ezzel is segítve a megfelelő szenzoros-integrációs folyamatok megvalósulását. A TOMATIS program során az egyik legerőteljesebb szenzoros-integrációs rendszerünk, a hallórendszerünk erősítésével válunk képessé a figyelmi funkciók fejlesztésére, stabilizálására. Emellett a hallórendszer megfelelő stimulálása jelentősen kihat a mozgáskoordinációra, a beszéd érző- és motoros központjaira, elősegíti a helyes testtartás, a megfelelő térérzékelés és propriocepció, valamint az auditív figyelem és differenciálási készség alakulását.

Jelentkezzen komplex vizsgálatra!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 145 5280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!