Szenzoros integrációs terápiák

A Klinikánkon alkalmazott módszer az amerikai OT (Occupational Therapy) fogalomkörével fémjelzett programon alapszik. Naponta többmilliárdnyi inger éri idegrendszerünket, amelyeket öt külső (látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás) és kettő belső (egyensúlyi és ízületi-izomzati) rendszeren keresztül dolgozunk fel. Ahhoz, hogy ezeket az ingereket ne túlzottan erősen vagy gyengén érzékeljük, mind a hétnek hatékonyan és összehangoltan kell működnie. A nem megfelelő működésből fakadóan a gyermekek nem képesek az érkező információk pontos és megfelelő feldolgozására, ezáltal az ingerfelvételük felületes, hiányos lesz- ez pedig viselkedésszervezési és kognitív-motoros tervezési problémákhoz vezethet. Bár komplex neuropszichológiai zavarról van szó, professzionális diagnosztikánk, illetve hatékony szenzoros integrációs terápiánk által az ingerkereső vagy ingerkerülő viselkedés jól kezelhető. ADHD, PDD, SPD, nem tipikus viselkedés vagy diszpraxia esetén mielőbb szenzoros integrációs terápia javasolt!

Milyen tünetek esetén javasolt?

 • figyelemzavar
 • indokolatlan lábujjhegyen járás
 • gyakran előforduló, céltalan futás és ugrálás
 • alacsony agykérgi aktivitás (például lassan, többszöri felszólításra válaszol a gyermek)
 • koordinációs zavarok a mindennapokban (például nekimegy a falnak, ajtófélfának vagy társainak)
 • nem szereti a hintázást, pörgő mozgást, fejjel lefelé helyzeteket
 • túlzott mértékben keres vagy elkerül bizonyos ingereket (kezével nem nyúl a homokba vagy festékbe, letörli a puszi helyét, kerüli az erős illatokat vagy új ételeket stb.)
 • zavarják az erős fények/hangok vagy szoros ruhák/gombok/címke

Jelentkezzen Gibson tesztre!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 1455280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!

Tomatis terápia

A TOMATIS módszer az agy hatékony stimulálásában segít és minimalizálja a figyelmi folyamatok szétesését azáltal, hogy a hangok befogadásán és azok integrálásán dolgozik. A módszer elsősorban a fülön keresztül érkező hangok befogadásán alapszik, azonban abban segíti a gyermekeket, hogy jobban tudjanak figyelni, nem pedig abban, hogy jobban halljanak. A legtöbbször ugyanis a hallószerv teljesen épp, mégis úgy tűnik, mintha a gyermek nem értené, amit mondunk neki, vagy legalábbis nem minden esetben.

A hang nem más, mint rezgés. Amikor a levegőben terjed. Légvezetésről beszélünk. A hang azonban még ennél is sokkal gyorsabban tud „utazni” a testben lévő csontok segítségével. Ezt csontvezetésnek nevezzük. A TOMATIS program során a zenét egy olyan speciális fejhallgató továbbítja, mely egyaránt biztosítja a lég- és csontvezetést is. Egy speciális beállítást alkalmazunk, így a hang elsőként a koponyacsonton keresztül terjed. Ennek eredményeképpen maga a hallószerv természetes módon, előre felkészíti magát a levegőből érkező hangok befogadására. A hangok ezáltal kétszeres, két külön időpontban történő átvitelével tanítjuk meg az agyat arra, hogy helyesen elemezze a szenzoros hangüzeneteket.

A TOMATIS órák során a zenét ellentétes hangszínbeli és erősségbeli váltások hirtelen közbeiktatásával hallja a résztvevő. Ezek a váltások teljesen kiszámíthatatlanok. Fájdalommentesek ugyan, de rendkívüli módon meglepik az agyat, amely természetes reakcióként nagyobb figyelemmel koncentrál majd. Ezeknek az ismétlődő és kiszámíthatatlan akusztikus kontrasztváltásoknak eredményeképpen az agy képessé válik a hangok még tisztább hallására, a teljes figyelmi funkció szintjének emelkedésével egyidejűleg.

A TOMATIS program tehát egy hatékony, neuroszenzoros auditív stimuláció, mely a lég- és csontvezetésen keresztül a központi idegrendszert ingerli, és megtanítja az agyat a bejövő auditív ingerek helyes értelmezésére, ezzel is segítve a megfelelő szenzoros-integrációs folyamatok megvalósulását. A TOMATIS program során az egyik legerőteljesebb szenzoros-integrációs rendszerünk, a hallórendszerünk erősítésével válunk képessé a figyelmi funkciók fejlesztésére, stabilizálására. Emellett a hallórendszer megfelelő stimulálása jelentősen kihat a mozgáskoordinációra, a beszéd érző- és motoros központjaira, elősegíti a helyes testtartás, a megfelelő térérzékelés és propriocepció, valamint az auditív figyelem és differenciálási készség alakulását.

Kiknek segít?

 • a gyermek hallása ép, mégsem érti meg teljesen, amit mondanak neki
 • a gyermek impulzív, nehezen fókuszálja figyelmét, esetleg figyelemzavara van
 • problémát okoz önmagának érzékelése a térben, többször nekimegy tárgyaknak, belebotlik társaiba, egyensúlyzavar, koordinálatlan mozgás jellemzi
 • a gyermek szétszórt, gyenge a feladattudata és hamar kilép a tevékenységekből
 • jellemző valamelyik szenzoros kulcsterületen fellépő hiperérzékenység:
 • taktilis túlérzékenység: a különféle textíliákra, gumis, vagy krémes anyagokra való túlzott rekació;
 • auditív túlérzékenység: a gyermek hangos zajokra befogja a fülét, vagy épp ellenkezőleg a rezgést adó tárgyakat, a hangszórót tapogatja
 • orális túlérzékenység: a gyermek bizonyos ételeket kerül, állag alapján tesz különbséget közöttük (például ropogtatni való ételeket kedveli, pépes állagúakat kerüli)
 • nyelvi nehézségek, ill. megkésett beszédfejlődés esetén

Magyarországon kizárólag a GEM Kognitív Klinikán érhető el a a legfrissebb kutatási eredményekre alapozott digitális TOMATIS terápia! https://www.tomatis.com/en/find-certified-professional