Aautizmus spektrum zavar,

Asperger-szindróma

Az autizmus spektrum zavar — ahogyan a neve is sugallja — rendkívül széles skálán mozog, eltérő súlyossági fokokkal jelentkező állapot. Az autisztikus tünetek közül nincs mindenkinél jelen minden tünet, Asperger gyanú esetén érdemes alapos kivizsgálást kérni. Az autizmus spektrum zavar és az enyhébb változat, az Asperger-szindróma kialakulásában genetikai és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak.

Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy a tünetek autizmus spektrum zavar esetén igen változatosak lehetnek! Az egyéni, gyakran szórt képességprofil miatt kiemelten fontos az egyéni terápiás terv szerinti autista fejlesztés megvalósulása. Ehhez az Egyesült Államokban kifejlesztett Gibson-tesztet alkalmazzuk, amely mind a 8 kognitív képességet felméri és teljes képet ad a fejlesztésre szoruló részképességekről.

Jelentkezzen komplex vizsgálatra!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 145 5280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!

Mik lehetnez az autizmus spektrum zavar és az Asperger-szindróma tünetei?

Néhány autisztikus tünet, amely jelen lehet az autizmus spektrum zavarban, vagy az Asperger-szindrómában (a teljesség igénye nélkül):

 • rugalmatlanság, változásokhoz történő alkalmazkodás nehézsége (például a megszokott napirend megváltozásakor tiltakozás; ellenállás a hazafelé vezető új útvonalak kipróbálása esetén; a polcon sorakozó játékok sorrendjéhez való erős ragaszkodás)
 • szemkontaktus kerülése, illetve részleges vagy ritkán megjelenő szemkontaktus
 • szokatlan, ismétlődő (repetitív) mozdulatok (például repdesés a kezekkel, tárgyak pörgetése, csapkodás, tárgyak ütögetése)
 • a szerepjáték elmaradása vagy kevésbé fantáziadús megjelenése
 • egyoldalú kommunikáció, a másik fél reakciójának figyelmen kívül hagyása
 • egy-egy témával való állandó foglalkozás (például időszakosan a gyermeket csak a járművek vagy csak az állatok vagy éppen csak az utcanevek érdeklik, mindig ezekről beszél). Az adott témák egészen szokatlanok is lehetnek!
 • a beszéd minőségi elmaradása, a hallottak visszhangszerű ismétlése (echolálás), vagy a beszéd teljes hiánya
 • kortárskapcsolatok kerülése, az önálló tevékenységek előnyben részesítése
 • látszólag indokolatlan heves érzelmi reakciók: sírás, nevetés, kiabálás
 • az érzékszerveken keresztül érkező ingerek befogadásának nehezítettsége (például: hangos zajokra fülek befogása, ruhák bőrrel való érintkezésének kellemetlensége, ölelések, puszik kerülése)

Az autizmus spektrum zavar gyakori fejlődési eltérés, Magyarországon legalább 100.000 autizmusban érintett személy él. Az enyhe autizmus jeleit mutatókat magasan funkcionáló Asperger-szindrómásoknak nevezzük. Klinikánkon kiemelt hatékonysággal kezeljük a sok esetben igen makacs autisztikus tünetek jelentős részét.

A nemzetközi kutatásokkal alátámasztott, látványos fejlődést elsősorban az alábbi területek erőteljes fejlődésében tapasztaljuk:

 • beszédértés, kommunikáció minőségi változása
 • kompetencia fejlesztése
 • az összes figyelmi típus erősödése
 • munkamemória javulása
 • dührohamok gyakoriságának csökkenése
 • a gondolkodásban és a viselkedésben megjelenő rugalmatlanság oldódása

Amennyiben az autizmus mellett intellektuális képességzavar is fennáll, a sérült kognitív funkciók újraépítésével, a gondolkodás „újrahuzalozásával” juttatjuk a gyermekeket magasabb minőségű kognitív állapotba. Ebben több prémium minőségű amerikai, izraeli és norvég program segít minket.

Az autizmus spektrum zavar és az Asperger-szindróma kezelését minden esetben alapos vizsgálat előzi meg. Az autisztikus tünetek sokszínűsége miatt minden autizmus spektrum zavarban érintett vagy Asperger-szindrómás gyermek és felnőtt számára az egyénre szabott terápia a leghatékonyabb!

A Gem-ben alkalmazott amerikai BrainRx agytréning egy evidencia alapú program, kiváló hatásvizsgálatokkal a háttérben, jól funkcionáló autizmussal élők kezelésére. A fenti tünetek okát, A PROBLÉMA GYÖKERÉT szünteti meg, ezáltal maradandó eredményt ér el az autizmus kezelésében!

Jelentkezzen komplex vizsgálatra!

Kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.
Érdeklődjön a +36 30 145 5280  telefonszámon!

Vagy írjon üzenetet!